Wednesday 23 June 2010

BARUT BABY DAN BENGKUNG IBU

Barut Baby

Harga RM25 - 1 set (5 Helai)
Kos post laju Semenanjung - RM7
Sabah/Sarawak - RM10

Photobucket


Photobucket



Photobucket


Photobucket





Bengkung Ibu
Terdapat SZ M, L dan XL

Harga RM45
Kos pos laju Semenanjung - RM7
Sabah Sarawak - RM10
Photobucket


Photobucket

RESEPI DALAM PANTANG

Ini adalah antara  resepi-resepi dalam pantang yang saya copy dan paste dlm internet. Semoga ia berguna kepada semua pembaca blog ini.

Kerabu Pegaga

1 biji bawang besar – dihiris
2 biji cili merah – ditumbuk
sedikit garam
seikat daun pegaga – dihiris

Campurkan semuanya dan gaul hingga sebati. Kalau suka boleh campurkan kerisik. Tapi saya suka begini saja sbb nak kurangkan lemak.


Ikan Tenggiri Masak Halia

2 ketul ikan di goreng
2 ulas bawang merah- ditumbuk
sedikit kunyit hidup – ditumbuk atau serbuk
6 ulas bawang putih – dihiris
1ketul halia – dihiris memanjang

Cara:

Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang merah, bwg putih, halia dan kunyit. Masukkan sedikit air dan apabila mendidih tuangkan atas ikan yg telah digoreng.


Ikan Gelama Masak Asam

2 ekor ikan gelama
1 biji bawang besar – dihiris
5 ulas bawang putih - dihiris
1 ketul halia – dihiris
1 biji cili merah – dihiris
1 mangkuk air asam

Gorengkan ikan yg telah disapu garam dan kunyit. Tumiskan bwg besar, bwg putih, halia dan cili. Masukkan air asam dan garam. Apabila mendidih tuangkan atas ikan tadi.


Sawi Tumis Air

Sedikit ikan bilis
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 pokok sawi – dicuci dan potong

Cara:-

Tumbukkan ikan bilis, bawang putih dan bawang merah. Tumiskan bhn tumbuk tadi dan masukkan air. Apabila mendidih masukkan sawi dan tutupkan api.


Kucai goreng kicap

1 ikat kucai – dihiris
2 ulas bawang merah – dihirs
3 ulas bawang putih – dhiris
kicap

Cara :-

Tumiskan bawang merah dan putih. Masukkan kucai dan kicap.



Kari Ikan Haruan

1 ekor ikan haruan – dipotong kecil2
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar ( dimesin)
1 biji bawang besar- dihiris
1 camt halba campur
1 tangkai daun kari
4 camb serbuk kari ikan
1 camt serbuk cili
1 mangkuk air asam

Cara:

Tumiskan daun kari , halba dan bawang besar yg dihiris. Masukkan bwg yg dimesin, biar sebentar .
Masukkan rempah kari dan serbuk cili yg dah dibancuh dengan air. Masak hingga rempah betul2 masak.
Masukkan air asam dan ikan Tambahkan garam dan apabila ikan dah masak tutupkan api.


Peria goreng kelapa

5 biji peria kecil/1 biji yg besar – dipotong dan direndamkan dlm air garam
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit kunyit
1/2 mangkuk kelapa parut

Cara :-

Tumiskan bawang merah dan bawang putih. Masukkan kunyit dan peria yg telah dipotong. Masukkan kelapa parut dan gorengkan hingga peria lembut sikit tapi jgn terlalu lama.


Sup Ikan Tenggiri

1 Ketul ikan tenggiri
sedikit minyak bijan
4 ulas bawang putih dicincang
seulas halia diketuk
1 biji tomato
sedikit daun sup

Cara:-

Tumiskan bawang putih dan halia dengan minyak bijan. Masukkan air dan tomato. Apabila mendidih masukkan ikan dan daun sup. Biar seketika dan tutupkan api.


Sos Lada Hitam 

Bahan :-

lada hitam
kunyit hidup garam
bawang putih 1 ulas jer..
sikit cuka
garam

Cara :-

Semua bahan ni mesin dan gaulkan. Simpan dan bila nak makan ....hidangkan jer..


Kerabu Pegaga

Bahan :

pegaga..bersihkan dan hiris kecil
kelapa muda

Bahan Tumbuk :-

lada hitam'
bawang merah
ikan bilis
garam

Cara :

Tumiskan sikit bahan tumbuk dan kelapa. Bila dah agak kering..masukkan pegaga dan tutup api. Kacau rata dan hidangkan..


KAILAN TUMIS AIR

Bahan

kailan + carrot / lobak putih ( tambah susu katanye)
tumbuk bawang putih + lada hitam
Tumis guna minyak sikit
tambah sikit air.......bestnye.........


IKAN KERING MASAK HALIA (ikan talang..kurau ..merah dan tenggiri)

Bahan

200 gm ikan kering [isi]
1 cawan santan
3 cm halia
3 ulas bawang putih
2 s/k lada hitam
2 keping asam gelugor
2 sm kunyit hidup
garam [jika perlu]

Cara :-

1. Bersihkan isi ikan kering dan potong kecil.
2. Masukkan dalam periuk bersma abahn2 lain.
3. Masakkan sehingga kuah pekat.
4. Angkat dan hidangkan bersama nasi.


HARUAN PANGGANG HALIA

Bahan-bahan:

1 ekor ikan haruan
1 biji limau nipis [ambilkan jusnya]
2 s/b minyak
1/2 cawan air
1 s/k cuka
1 helai daun kunyit [mayang halus]
garam

Bahan Tumbuk :-

5 ulas bawang putih
6 sm halia
4 sm kunyit hidup

Bahan Rempah - tumbuk

1 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih
1 s/k lada hitam

Cara :-

1. Ikan dibersihkan dan lumurkan jus limau. Basuhkan.
2. Gaulkan ikan dengan sedikit bahan tumbuk. Bakarkan.
3. Panaskan minyak dan tumiskan separuh lagi bahan tumbuk dan bahan rempah sehingga wangi dan naik minyak.
4. Masukkkan air dan masakkan sehingga mendideh dan pekat.
5. Masukkan cuka dan hirisan daun kunyit.
6. Angkat dan siramkan pada ikan bakar.
7. Hidangkan dan makan semasa panas.


NASI MENGKUDU

Bahan-bahan

2 cawan beras [basuh dan toskan]
1 batang serai
3 cawan air rebusan daging
1 batang serai [ketukkan]
300 gm daging [rebuskan]
1 s/b serbuk lada hitam
1 s/b kerisek
3 ulas bawang merah [mayangkan]
2 helai daun mengkudu
garam

Cara:

1. Bersihkan daging dan rebuskan sehingga lembut.
2. Masukkan beras, serai, air rebusan daging dan garam kedalam periuk dan masakkan seperti biasa.
3. Daun mengkudu di mayangkan halus dan rebus sehingga masak. Perahkan adaunnya sikit supaya kurang pahit.
4. Daging diketukkan dan potong nipis.
5. Campurkan lada hitam, bawang merah, kerisek, dan garam.
6. Gaulkan dengan nasi sehingga rata dan hidangkan


NASI PEGAGA

Bahan-bahan:

3 cawan beras [basuh dan toskan]
3 s/k lada hitam
1 cawan santan pekat [boleh gantiikan dgn susu segar atau susu cair]
3 cawan air
150 gm daun pegaga
sedikit garam

Cara:

1. Basuhkan pegaga dan kisarkan. Tapiskan dan ambil airnya.
2. Masakkan beras dengan air pegaga, lada hitam dan garam.
3. Apabila hampir kering tuangkan santan dan masakkan seperti nasi biasa.


NASI HALIA

Bahan

3 cawan beras
4 cawan air

100 gm halia [mesin dan tapiskan]
150 gm ikan kurau masin
1 batang serai - ketukkan
2 s/k lada hitam
2 s/b kerisek
2 s/b air rendaman asam gelugor
2 ulas bawang putih
sedikit isi cekur - tumbukkan
garam

Cara :

1. Masukkan beras, serai dan perahan halia dalam periuk dan masakkan saperti nasi biasa.
2. Ikan kurau masin dibakar dan ditumbukkan isinya.
3. Gaulkan ikan tumbuk, kerisek, lada hitam, bawang putih, bawang putih isi cekor dan garam.
4. Bapurkan air rendaman asam keping. Kacau rata.
5. Taburkan atas nasi dan hidangkan supaya dimakan panas2.


NASI REMUNI KEDAH

Bahan

3 cawan beras [basuh dan toskan]
1/2 cawan pati dan remuni [kisarkan daun dan ambilkan airnya]
1 cawan santan pekat
3 cawan air
1 s/k halba
3 sm halia [mayangkan]
garam

Cara:

1. Campurkan semua bahan dalam periuk dan masak seperti nasi biasa.
2. Hidangkan bersama sambal ikan talang, ikan bilis goreng dan sambal kelapa.


Rendang Peria

Bahan :

2 biji peria katak (bersaiz besar, dibuang bijinya dan dipotong)
1 cawan santan
1 sudu makan ikan bilis – dikisar
50 gm pucuk pegaga
1 cm kunyit hidup – dikisar
1 sudu teh lada hitam – dikisar
2 keping asam keping
Garam secukup rasa

Cara :-

1. Masak bersama kesemua baham kisar, santan, dan asam keping ke dalam periuk. Biar mendidih.
2. Masukkan peria dan pucuk pegaga. Perlahankan api.
3. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa. Biar mendidih sehingga kuah pekat atau kering jika suka. Hidangkan bersama nasi putih.

Info : Peria walaupun pahit bagi sesetengah orang, ia adalah sejenis sayuran herba yang sangat berkhasiat dalam membersih darah, anti radang, meningkatkan selera makan, menurunkan panas san menyegarkan. Selain itu peria juga dikaitkan dapat menyubur rambut anak, merawat diabetes, menghilangkan bekas luka, melawaskan dan sebagainya.

Petua Orang Tua : Masakan yang mengandungi lada hitam sangat baik diambil oleh ibu ketika berpantang kerana ia dapat melancarkan proses mencuci darah.


Ayam Kukus Cuka

Bahan A (diperap sebelum dikukus)

8 potong ayam
4 ulas bawang putih – ditumbuk
1 cm halia – ditumbuk
Garam secukupnya

Bahan B

3 sudu makan cuka
30 gm ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih

Cara :

1. Lumurkan ayam dengan bawangputih, halia dan garam. Perap ayam selama ½ jam. Kemudian kukus hingga masak.
2. Tuangkan cuka dan tabur ke semua bahan B ke atas ayam. Kukus sekejap lagi dan boleh dihidangkan.

Petua Orang Tua : Masakan mengandungi cuka sangat baik diambil oleh ibu selepas bersalin keran cuka dipercayai dapat mengecut perut dan rahim.


Ikan Panggang Halia Muda 

Bahan A (diperap)

2 potong ikan tenggiri
Sedikit garam
Sedikit kunyit
Sedikit cuka

Bahan B (dihiris)

3 cm halia muda
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit minyak

Cara :

1. Lumurkan bahan perap pada ikan. Perap selama ½ jam. Kemudian panggang ikan hingga masak.
2. Tumis bahan B hingga naik bau. Tabur atas ikan. Siap untuk dihidang.


Petua Orang Tua : Orang-orang Melayu memperakui halia salah satu herba serta ubat tradisional yang mempunyai banyak khasiat iaitu dapat membantu penghadaman, melembutkan perut, mengawal hati supaya tidak sejuk dan basah, menguatkan tenaga batin, menambahkan air mani, membuang angin, menghilangkan bau mulut, memanaskan badan dan melancarkan perjalanan darah.


Sup Tulang

Bahan A

1 kg tulang lembu – dicuci dan ditoskan
2 sm halia – diketuk
1 sudu makan lada hitam – ditumbuk
1 sudu teh garam kasar
1 sudu makan gula
Air secukupnya

Bahan B (ditumbuk)

1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 cm halia
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan lada hitam

Bahan C (ditumis)

2 batang kulit kayu manis
1 biji bawang besar – dihiris
5 biji cengkih
3 biji bunga lawang
4 biji buah pelaga

Bahan D

2 bunjut rempah sup tulang
3 bji kentang – dibelah dua
8 biji cili api
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos ikan
1 biji jus limau nipis
Sedikit minyak
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk perasa
Bawang goreng, daun sup dan daun bawang – untuk ditabur

Cara :

1. Masukkan tulang yang telah dibersihkan bersama air, halia, gula, garam kasar dan lada hitam dalam satu periuk. Didihkan atas api kecil dan bertutup hingga tulang empuk. Tambah air jika perlu.
2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang hingga kuning. Masukkan kesemua bahan C dan kacau.
3. Masukkan pula bahan B dan tumis hingga garing.
4. Setelah garing, masukkan rempah sup. Kacau dan masukkan satu senduk stok dan kacau sekejap. Tuang bahan tumis ini ke dalam periuk stok tulang dan kacau sekejap.
5. Didihkan kembali, masukkan garam, serbuk perasa, sos tiram dan sos ikan. Tutup dan biarkan mendidih lagi. Kemudian masukkan separuh bawang goring.
6. Akhir sekali masukkan cili api dan sedikit hirisan daun sup. Tuang jus limau dan kacau rata. Ketika menghidang, taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.


Petua Orang Tua : Masakan jenis sup biasanya banyak menggunakan campuran rempah ratus. Ia sangat baik dalam memanaskan badan dan mencuci darah.


Sup Sayur Campur

Bahan :

3 ulas bawang putih
1 kiub pati rebusan ayam
50 gm suun
40 gm kek ikan
30 gm bunga kobis
30 gm brokoli
30 gm cendawan
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Sedikit minyak

Cara :

1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang putih bersama kek ikan hingga wangi.
2. Masukkan air bersama pati rebusan ayam dan semua sayuran. Biar hingga mendidih.
3. Masukkan suun. Biar selama lima minit sebelum diangkat. Hidangkan.

Petua Orang Tua : Walaupun ada yang mengatakan ibu selepas bersalin tidak digalakkan menikmati makanan berkuah, tetapi harus diingat masalah sembelit mudah berlaku sekiranya mereka hanya ingin mengamalkan makanan kering. Sayur-sayuran tetap diperlukan oleh setiap ibu yang sedang berpantang.


Rendang Hati Lembu

Bahan :

½ kg hati lembu – dipotong
2 cawan pati santan
½ cawan kerisik
2 sudu makan rempah kari
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan (dikisar)

10 ulas bawang merah
200 gm cili merah
2 sudu makan ketumbar
3 batang serai
4 cm lengkuas
2 cm halia
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 biji buah keras

Cara :

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan rempah kari dan hati. Kacau sekejap.
3. Masukkan santan dan masak hingga pekat.
4. Akhir sekali masukkan kerisik dan garam secukup rasa.

Tuesday 15 June 2010

BENGKAK KAKI

Kaki bengkak memang masalah biasa bagi wanita hamil. Kaki mudah bengkak kerana menanggung beban tubuh yang bertambah kerana faktor kehamilan. Berikut antara tip yang boleh anda jadikan panduan untuk mengatasi masalah ini :-

  • Manjakan kaki anda. Bagaimana? Siram kaki dengan air sejuk perlahan-lahan bermula dari tapak kaki kemudian ke lutut dan peha. Ulangi selama beberapa minit sambil mengerakkan jari kaki anda. Selepas itu, amalkan merendam kaki anda di dalam air suam yang dicampur sedikit garam atau limau nipis.
  • Rajin mengurut lembut kaki dengan cara menekan tapak kaki menggunakan minyak bayi atau losyen setiap pagi atau malam sebelum tidur. Cara ini membantu kaki daripada bengkak sekaligus menjaga kesihatan kaki sepanjang kehamilan.
  • Dapatkan pemeriksaan doktor jika masalah bengkak yang anda alami agak berlainan di samping peningkatan berat tubuh yang keterlaluan iaitu lebih dari 1 kg setiap minggu. Anda harus berhati-hati dengan keadaan ini kerana dikhuatiri ia disebabkan gejala lain yang mungkin membahayakan anda dan kandungan.
  • Letakkan kaki di atas bantal semasa berbaring atau berehat. Tidur dengan pelbagai posisi, elakkan kaki daripada berada dalam posisi yang sama untuk jangka waktu yang lama bagi mengurangkan tekanan pada pembuluh darah.
  • Jangan berdiri atau duduk dalam posisi yang sama untuk jangka waktu yang lama. Banyakkan bergerak supaya pengaliran darah tidak terganggu. Amalkan senaman secara teratur juga membantu.
  • Gunakan kasut tumit rendah bagi membantu keseimbangan tubuh dan kaki.
  • Banyakkan berehat terutama jika anda terlalu sibuk dengan kerja, seringlah berhenti untuk setiap 10 minit sekali bagi merehatkan tubuh untuk melancarkan sistem perjalanan darah.
  • Kurangkan pengambilan garam dalam makanan kerana ia boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan lebih mudah membuat kaki bengkak.

KRAM KAKI

Masalah kaki kram atau kejang adalah perkara biasa yang dialami oleh wanita hamil. Berikut tip yang boleh anda ikuti untuk mengatasi masalah tersebut.

  • Elakkan berdiri terlalu lama. Jika pekerjaan memerlukan anda berdiri lama, selang selikan ia dengan duduk seketika untuk meringankan kaki anda.
  • Rajinlah melakukan senaman ringan untuk regangan otot kaki, contohnya duduk bersila dengan menegakkan badan membantu mengurangkan kaki daripada kekejangan.
  • Sewaktu tidur, tinggikan sedikit kaki dengan bantal. Anda juga boleh bengkokkan kaki dan seringlah tukar posisi kaki. Cuba elak meluruskan kaki kerana ia memudahkan kaki anda jadi kejang.
  • Minta bantuan pasangan untuk mengurut lembut kaki bagi mengurangkan kekejangan.

LELAKI ATAU PEREMPUAN..........JOM KITA TEKA

      Walaupun jantina bayi sudah boleh diketahui diketahui melalui ujian ultra-sound, namun bukan semua berjaya dilihat. Lagipun lebih seronok jika main teka-teka bukan? Jika anda ingin main teka-teka jantina bayi anda, lihat tanda-tanda berikut dan cuba anda teka tanda yang anda alami lebih banyak berada pada bayi lelaki ataupun perempuan.
      Tafsiran ini bukan untuk anda percayai sepenuhnya, tapi tidak salah untuk dijadikan hiburan dan kebetulan mungkin juga betul. Jadi, nak tahu lelaki atau perempuan, jom kita lihat.

TANDA BAYI LELAKI

  • Anda tidak mengalami morning sicness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung.
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit.
  • Anda rasakan beban berat pada bahagian depan tubuh.
  • Perut kelihatan bulat sempurna.
  • Bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap.
  • Bentuk perut condong ke arah bawah.
  • Sukakan makanan yang masam dan masin.
  • Suka makan daging dan keju.
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk.
  • Tangan selalu kekeringan.
  • Suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur.
  • Bukan hanya anda, tetapi suami pun akan bertambah berat badan.
  • Anda kelihatan lebih berseri semasa hamil.
  • Hidung tampak lebih mekar.
  • Selalu sakit kepala.
TANDA BAYI PEREMPUAN

  • Mengalami morning sickness di awal kehamilan.
  • Merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung.
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan.
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya.
  • Bentuk perut condong ke arah atas.
  • Perut tampak agak lonjong.
  • Mengidam makanan yang manis.
  • Sukakan buah-buahan.
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam.
  • Anda jadi lebih cerewet semasa hamil.
  • Mudah moody berbanding sebelumnya.
  • Kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil.
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya.
  • Payudara kelihatan megenmbang.
  • Suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur.